Boren


Over boren is voldoende te schrijven om hele boeken mee te vullen. Wij beperken ons hier tot een opsomming van de meestgebruikte boren:



Rolgewalste boren HSS.
 

Een rolgewalste boor wordt over het algemeen gezien als de meest voordelige boor voor in metaal of kunststof. Deze boren, ook wel jobber boor genoemd, worden vervaardigd door middel van een walsproces en daarna worden de snijkanten geslepen. Een bekende DIN norm voor deze boren is
DIN 338 RN. Het is belangrijk om goed te letten op de verschillen tussen de verschillende soorten rolgewalste boren want het komt vaak voor dat hierbij de bekende appels met peren vergeleken worden. Alpen heeft speciale rolgewalste boren in haar assortiment, de zogenaamde HSS Sprint boren die in veel gevallen veel beter zijn dan die van andere merken.

 

Geslepen boren HSS.


De naam zegt het al een beetje. Bij een geslepen boor wordt de gehele boor geslepen, inclusief de spiraal. Over het algemeen is een geslepen HSS boor sterker dan een rolgewalste boor. Een bekende DIN norm voor deze boren is DIN 338 RN, DIN 340 RN of DIN 1869 RN. De booreigenschappen van geslepen boren zijn, vooral in gietijzer, veelal beter dan die van rolgewalste boren. De firma Alpen heeft onder andere de HSS Super boor in haar assortiment. Deze geslepen HSS boren zijn ook geschikt voor gebruik in gelegeerde staalsoorten.


HSS Cobalt boren.


HSS Cobalt boren worden ook wel boren voor RVS of roestvast staal genoemd. Een HSS Cobalt boor is bijzonder geschikt voor het boren van gelegeerde staalsoorten maar ook voor het boren in aluminium en diverse taaie materialen. Een bekende DIN norm voor deze boren is DIN 338 RN of DIN 1897.
Alpen heeft ook boren van het type HSS Cobalt voor bijvoorbeeld Hardox of XAR materialen.


Volhardmetaal boren.


Een vol hardmetaal boor is volledig vervaardigd uit hardmetaal. Deze volhardmetalen boren zijn eigenlijk geschikt om te boren in elk soort materiaal.
Bijzonder geschikt om te boren in croom nikkel staal, brons, en aluminium met een hoog silicium gehalte. Een bekende norm voor dit soort hardmetaal boren in DIN 335 of DIN 6539.


Universele boren.


Universele boren winnen steeds meer aan populariteit. Een universele boor is bruikbaar voor metaal, staal, hout, kunststof, glas  en steen. Vooral zeer geschikt voor het boren in holle steen. En dat allemaal met één boor. Wilt u boren door tegels, door baksteen, holle baksteen of glas?  Het kan allemaal met de universele boor van Alpen. De universele boren van Alpen zijn voorzien van een speciale hardmetalen punt en tevens verkrijgbaar met een zeskant schacht zodat hij direct gebruikt kan worden in een standaard bithouder.


Betonboren.


Een betonboor heeft een punt uit hardmetaal en is daarme sterk genoeg voor het boren van beton, keramiek of marmer. Een bekende DIN norm is DIN ISO 5468.
Alpen heeft ook betonboren met een zeskant schacht, zodat hij direct gebruikt kan worden in een standaard bithouder.


Glasboren.


Speciaal voor het boren van glas, porcelein of tegels heeft Alpen een aantal speciale boren in haar programma. 


Diamant - tegelboren.
 

Voor het boren in zeer harde tegels, harde dakpannen, marmer, graniet, glas en porcelein. Deze diamantboor wordt heel eenvoudig gekoeld met water.



SDS-Plus hamerboren.


SDS-Plus hamerboren zijn boren die zijn voorzien van een hardmetalen snijplaat en voorzien van een speciale SDS-Plus opname. SDS-Plus boren worden ondermeer gebruikt om met een boorhamer gaten te boren in steen of beton. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van het hamermechanisme van de SDS-Plus machine om het beton als het ware kapot te hakken.
Er bestaan verschillende soorten SDS-Plus boren. De verschillen zitten met name in het aantal snijkanten, de spaanafvoer maar ook in de kwaliteit van het gebruikte hardmetaal. Alpen levert twee soorten SDS-Plus boren, het type F4 met 2 snijkanten en het type F8 met 4 snijkanten. Beide soorten zijn van een zeer hoge kwaliteit.

 


Houtboren.

 

Houtboren zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Zo is er de gewone spiraalboor maar er zijn ook de zogenaamde balkenboren of slangenboren. Een balkenboor of slangenboor is een lange boor met een speciale spaangroef. Dit soort boor heeft vaak de toevoeging "model Lewis". Er bestaan ook nog andere houtboren zoals de forstnerboren. Een forstnerboor wordt vooral gebruikt voor het boren van grotere gaten in zachte houtsoorten. Een andere soort is de bekistingsboor. Bekistingsboren zijn lange boren die een schacht hebben met een kleinere diameter dan de boor zelf. We ronden deze opsomming af met de bekende speedboor. Speedboren worden vooral gebruikt voor het snel en nauwkeurig boren in hardhout.